Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007

Το Μαχαίρι και το Ξύλο

Το Μαχαίρι
Ένα καλό μαχαίρι είναι must..
Ένα κακό μαχαίρι (όπως οι περισσότεροι συνάδελφοι γνωρίζουν) σε κόβει βαθύτερα ,ακανόνιστα και στραβά , και το χειρότερο όλων δεν κάνει καλή δουλειά στην κουζίνα.
Είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να επενδύσεις εάν θέλεις να κάνεις την ζωή σου ευκολότερη στη μαγειρική, μαζί με μια πέτρα ακονίσματος και ένα κεραμικό η με επικάλυψη διαμαντιού Μασάτι (ηρέμησε δεν είναι στην τιμή του διαμαντιού).

Να το σπάσω και να το ξαναρίξω?Οκ
Το μαχαίρι είναι προέκταση του χεριού σου , προέκταση της ψυχολογίας ,της ικανότητας, της εμπειρίας και των ονείρων σου στην κουζίνα.
Επίσης μπορεί να είναι η πιο ευθεία απόδειξη της αχρηστίας .(μην το παίρνετε προσωπικά) και ελλείψεως ενδιαφέροντος ως προς αυτό που μαγειρεύεις.
Αγόρασε λοιπόν ένα καλό ποιοτικό μαχαίρι.Υπάρχουν πολλές μάρκες σε διάφορα μεγέθη και διαστάσεις.
Η μάλλον φτιάξε ένα καλό σετάκι μαχαιριών (όποιος από σας έχει προσπαθήσει να λύσει drive με σταυροκατσάβιδο για στριφόνια καταλαβαίνει το γιατί) και πέταξε όλα τα σογκουνοειδή κατασκευάσματα του συρταριού (αν θέλεις να κόβεις κουτάκια κοκα κόλας και βίδες πάρε ένα πριονάκι με 1,5 euro από το Πράκτικερ)

Το επόμενο βήμα είναι ο σεβασμός.
(λέξη που θα την ακούσεις πολυυυυυ συχνά εδώ μέσα)
Εάν είναι να ξοδέψεις μια κατοστούμπα (bottom price) για ένα decent σετάκι με μαχαίρια, δεν είναι να τα παρατάς και να τα πετάς στο συρτάρι (αλλιώς μην τα πάρεις καθόλου) μαζί με ανοιχτήρια, κουταλάκια, μπιχλιμπίδια, πετσέτες, το παλιό σογκούν, φελλούς, και εκείνο το γα$@*ένο - α! εδώ το χα βάλει…
Αλλιώς θα σου αξίζει το κόψιμο στο δάχτυλο που σίγουρα θα πάθεις την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσεις.Εάν δεν είσαι ικανός να προσέχεις τα εργαλεία σου, απλά δεν θα βγάλεις φαγητό της προκοπής, είναι μύλος η κατάσταση, η μαγειρική είναι ψυχολογία, αν είσαι τσαπατσούλης στη ζωή σου θα είσαι και τσαπατσούλης στη μαγειρική σου.
Δεν θέλει ούτε χρόνο ούτε κόπο να περάσεις το μαχάιρι σου από την πέτρα ακονίσματος 5-6 φορες και από το μασάτι άλλες τόσες.Η πέτρα το ακονίζει και το μασάτι το διεγείρει.
Όταν με το καλό πάς να ψωνίσεις (και που θα μου πάει θα σε πείσω) απαίτησε από τον πωλητή να σου
δείξει πώς να το ακονίζεις.
Αν δεν ξέρει άλλαξε μαγαζί
Και για όσους είναι γκατζετάκηδες υπάρχει ένα μικρό κλιπσάκι που κουμπώνει πίσω από το μαχαίρι και δίνει την σωστή γωνία στο ακόνισμα.

Το Ξύλο
Ουσιαστικά δεν είναι ξύλο αλλα ένα τεφλόν το οποίο παίζει σε διάφορα μεγέθη, πάχη και χρώματα. Τα χρώματα δεν είναι για να διακοσμούμε την κουζίνα - Α! τι ωραία που πάει το κοκκινάκι δίπλα στο φούρνο – αλλα το κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει τα υλικά που που μπορείς να χειριστείς πανω σ αυτό βάση HACCP (Hazardous analysis of critical control points).

Αλλά στο σπίτι σου ουδόλως σε ενδιαφέρει γιατί ούτε ο ΕΦΕΤ ούτε το Υγειονομικο θα ρθει…
Διάλεξε ένα τεφλόν σε διαστάσεις που να χωράει στο πάγκο της κουζίνας και τουλάχιστον 1,5 πόντο σε πάχος (πετσικάρουν τα μικρότερα).
Καλό θα είναι όταν κόβεις κρέας και ειδικότερα κοτόπουλο να του κάνεις ένα καλό πλύσιμο η ακόμα καλύτερα αν έχετε κάποιο απολυμαντικό γιατί κυκλοφορούν και σαλμονέλες και να το αποθηκεύεις όρθιο (γιατί πιάνει δάκο και μουχρίτσα αν μείνει υγρό).

Για το που-πως-πόσο-ποιο ευχαρίστως να σε ενημερώσω
Και όποιος υποπτεύεται οτι διαβάζω Bourdain καλα κανει...