Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007

Το Μαχαίρι και το Ξύλο

Το Μαχαίρι
Ένα καλό μαχαίρι είναι must..
Ένα κακό μαχαίρι (όπως οι περισσότεροι συνάδελφοι γνωρίζουν) σε κόβει βαθύτερα ,ακανόνιστα και στραβά , και το χειρότερο όλων δεν κάνει καλή δουλειά στην κουζίνα.
Είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να επενδύσεις εάν θέλεις να κάνεις την ζωή σου ευκολότερη στη μαγειρική, μαζί με μια πέτρα ακονίσματος και ένα κεραμικό η με επικάλυψη διαμαντιού Μασάτι (ηρέμησε δεν είναι στην τιμή του διαμαντιού).

Να το σπάσω και να το ξαναρίξω?Οκ
Το μαχαίρι είναι προέκταση του χεριού σου , προέκταση της ψυχολογίας ,της ικανότητας, της εμπειρίας και των ονείρων σου στην κουζίνα.
Επίσης μπορεί να είναι η πιο ευθεία απόδειξη της αχρηστίας .(μην το παίρνετε προσωπικά) και ελλείψεως ενδιαφέροντος ως προς αυτό που μαγειρεύεις.
Αγόρασε λοιπόν ένα καλό ποιοτικό μαχαίρι.Υπάρχουν πολλές μάρκες σε διάφορα μεγέθη και διαστάσεις.
Η μάλλον φτιάξε ένα καλό σετάκι μαχαιριών (όποιος από σας έχει προσπαθήσει να λύσει drive με σταυροκατσάβιδο για στριφόνια καταλαβαίνει το γιατί) και πέταξε όλα τα σογκουνοειδή κατασκευάσματα του συρταριού (αν θέλεις να κόβεις κουτάκια κοκα κόλας και βίδες πάρε ένα πριονάκι με 1,5 euro από το Πράκτικερ)

Το επόμενο βήμα είναι ο σεβασμός.
(λέξη που θα την ακούσεις πολυυυυυ συχνά εδώ μέσα)
Εάν είναι να ξοδέψεις μια κατοστούμπα (bottom price) για ένα decent σετάκι με μαχαίρια, δεν είναι να τα παρατάς και να τα πετάς στο συρτάρι (αλλιώς μην τα πάρεις καθόλου) μαζί με ανοιχτήρια, κουταλάκια, μπιχλιμπίδια, πετσέτες, το παλιό σογκούν, φελλούς, και εκείνο το γα$@*ένο - α! εδώ το χα βάλει…
Αλλιώς θα σου αξίζει το κόψιμο στο δάχτυλο που σίγουρα θα πάθεις την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσεις.Εάν δεν είσαι ικανός να προσέχεις τα εργαλεία σου, απλά δεν θα βγάλεις φαγητό της προκοπής, είναι μύλος η κατάσταση, η μαγειρική είναι ψυχολογία, αν είσαι τσαπατσούλης στη ζωή σου θα είσαι και τσαπατσούλης στη μαγειρική σου.
Δεν θέλει ούτε χρόνο ούτε κόπο να περάσεις το μαχάιρι σου από την πέτρα ακονίσματος 5-6 φορες και από το μασάτι άλλες τόσες.Η πέτρα το ακονίζει και το μασάτι το διεγείρει.
Όταν με το καλό πάς να ψωνίσεις (και που θα μου πάει θα σε πείσω) απαίτησε από τον πωλητή να σου
δείξει πώς να το ακονίζεις.
Αν δεν ξέρει άλλαξε μαγαζί
Και για όσους είναι γκατζετάκηδες υπάρχει ένα μικρό κλιπσάκι που κουμπώνει πίσω από το μαχαίρι και δίνει την σωστή γωνία στο ακόνισμα.

Το Ξύλο
Ουσιαστικά δεν είναι ξύλο αλλα ένα τεφλόν το οποίο παίζει σε διάφορα μεγέθη, πάχη και χρώματα. Τα χρώματα δεν είναι για να διακοσμούμε την κουζίνα - Α! τι ωραία που πάει το κοκκινάκι δίπλα στο φούρνο – αλλα το κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει τα υλικά που που μπορείς να χειριστείς πανω σ αυτό βάση HACCP (Hazardous analysis of critical control points).

Αλλά στο σπίτι σου ουδόλως σε ενδιαφέρει γιατί ούτε ο ΕΦΕΤ ούτε το Υγειονομικο θα ρθει…
Διάλεξε ένα τεφλόν σε διαστάσεις που να χωράει στο πάγκο της κουζίνας και τουλάχιστον 1,5 πόντο σε πάχος (πετσικάρουν τα μικρότερα).
Καλό θα είναι όταν κόβεις κρέας και ειδικότερα κοτόπουλο να του κάνεις ένα καλό πλύσιμο η ακόμα καλύτερα αν έχετε κάποιο απολυμαντικό γιατί κυκλοφορούν και σαλμονέλες και να το αποθηκεύεις όρθιο (γιατί πιάνει δάκο και μουχρίτσα αν μείνει υγρό).

Για το που-πως-πόσο-ποιο ευχαρίστως να σε ενημερώσω
Και όποιος υποπτεύεται οτι διαβάζω Bourdain καλα κανει...

16 σχόλια:

ο μικρός πρίγκιπας είπε...

Αχ ωραία με έχεις πείσει!να σου πω που θα πάω να το πάρω( γιατί με ένα θα ξεκινήσω, είναι και ακριβα τα άτιμα!)το μαχαιρίδιον???

Loth είπε...

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΟΥΤΑ...ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΨΗΛΕΕΕΕ

Crazy Chef είπε...

www.chefinlove.gr η σελίδα και το μαγαζί είναι αθήνα κέντρο (έχει τα στοιχεία στη σελίδα)...
ασε μου ενα κομεντ για το τι ακριβως θέλεις πριν πας να σου πω τι και πως (μοντέλα και τιμές)

ο μικρός πρίγκιπας είπε...

θέλω ένα μαχαίρι να κόβει λαχανικά(ξέρεις αυτά τα μεγάλα τα ζόρικα) και κρέας,φαντάζομαι θα είναι 2 ξεχωριστά?

lee είπε...

Εμενα με εχει ψησει ηδη. Εχω 5-6 μαχαιράκια βαρβατα, τα οποια ομως κατοικοεδρευουν στο συρταρι που προανεφερες...

Crazy Chef είπε...

@μικρό πριγκηπα
θα σου απαντήσω απο τρίτη που θα ανοίξουν τα μαγαζια να ρωτήσω και τιμές και να δω και τι μπορω να κανω για σενα...

@lee καλα δεν θα κατεβω κατω? θα κανω επιθεωρηση μαχαιριων και θα σας δείξω εγώ..θα δείτε τι θα πάθετε..

Crazy Chef είπε...

@loth πρεπει να σου κανω εντατικα μικρη...και παρεπιπτόντως ελα απο Βολο βρε για κανα τσιπουρακι..

lee είπε...

Ποτε ερχεσαι?..
Να ξέρω να προετοιμαστω! :)

ο μικρός πρίγκιπας είπε...

ok :):):)

Crazy Chef είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Crazy Chef είπε...

Λοιπόν εταιρεία wusthof,
σειρά silverpoint ( η απλη φτηνή σειρά)

Μαχαίρι oriental λαχανικών 17εκ
κωδικός 4180 (25 ευρω)

Μαχαίρι κρεοπώλη 20 εκ
κωδ 4660 (32.5 ευρω)

καλό θα είναι να πάρεις και ένα ακονιστήρι κωδ 4344 (29 ευρω)

κι αν χρησιμοποιήσεις το ονομα μου εχεις 15%

φιλια )

ο μικρός πρίγκιπας είπε...

μιλ μερσί θα τους πω οτι με έστειλε ο τρελλός μάγειρας!χαχαχα

Crazy Chef είπε...

imarton@pathfinder.gr στειλε μυνημα επειδη δεν βλεπω το μειλ σου πουθενα να σου στειλω ονοματα κλπ)) η μιλα με τη λη να σου πει ))

dimitris-r είπε...

Καλημέρα.
Όλα καλά αλλά αυτά με το ξύλο κοπής είναι φάουλ.
Όσο και να μην είμαστε τσαπατσούληδες, όχι όλα, αλλά ένα δεύτερο (για το κοτόπουλο αποκλειστικά) το θέλουμε.
Ποτέ δεν ξέρεις...

Nikos είπε...

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον crazy chef.
Aκου εκεί, "μαϊντανούλι"...!
Να τον άκουγε ο Τσαρούχης!

Και επί της περαιτέρω ουσίας:
Τι μαγειρική σοβαρή και ανθρώπινη μπορεί να προτείνει ένας κονφερανσιέ που είναι ξεπουλημένος στους κύβους Κνορ, στο Βιτάμ και στα ΜακΝτόναλντς;
Και σε κάθε δεύτερη πρόταση διαφημίζει τον χορηγό του, ό,τι _υδρογονωμένο λίπος_ κι αν πασάρει;
Έλεος!!!

Είπαμε Δημητράκη, τα αγνά υλικά και η υγεία μας, και οι ατόφιες γεύσεις, πάνω απ' όλα.
Η Unilever ας περιμένει...

Ανώνυμος είπε...

το κακο δεν ειναι να διαβαζεις Bourdain-το κακο ειναι να τον αντιγραφεις!